Lädervård

Lädervård

Vårt läder

Vi använder ett “full grain” läder från ko med en behandling som kallas semi-aniline (full grain läder färgat med semianilinfärgämnen som innehåller små mängder pigment). Samtliga våra läderväskor är tillverkade av läder som tillverkats av ett LGW-certifierat garveri (https://www.leatherworkinggroup.com/). Själva garvningen är semi-vegetabilisk vilket innebär att det är en kombination mellan vegetabilisk och kromad garvning med en finish som är vegetabilisk.

Behandling och skötsel av läder- och skinnväskor

Läder är en naturlig fiber vilket betyder att det inte är konstgjort. Då det är ett organiskt material, behöver det tillsyn och skötsel ibland för att det ska hålla sig bra genom åren. Den här guiden fokuserar på skinnväskor i de flesta typerna av läder och är därmed också lämplig för samtliga våra läderväskor.

Steg 1 – Innan användning

Beroende på vilken väska och lädret som har används för att skapa den, finns det vissa saker att tänka på när du har köpt en skinnväska. De flesta väskorna behöver lite skötsel då och då medan väskor med mer känsligt läder bör få lite kärlek redan innan du använder dem.

Generellt för alla skinnväskor

För de flesta läderväskorna är det en bra idé att använda någon typ av kräm eller fett. Detta eftersom det ger ett lager av skydd mot repor och annat slitage. Använd en kräm eller ett fett som är gjort för det specifika skinn som väskan är gjord av så att det inte förstör väskan och ger ett optimalt skydd mot smuts och fukt. 

Vattenskydd

Några lädermaterial, som mocka och nubuck, behöver vattenskydd direkt innan du använder väskan. Spray är ofta det bästa sättet att skydda mot fukt. Det är vanligt att sprayen behöver lite tid för att binda sig i lädret innan det utsätts för väder och vind, så ge det ordentligt med tid att torka och ett snabbt andra varv innan du tar med väskan ut. Om din väska har en ljusare färg så som cognac är behandling också rekommenderat för att skydda bättre mot vatten och fläckar. 

Steg 2 – Under användning

Att ta hand om en snygg läderväska är lite som att ta hand om ett par skinnskor. Båda tjänar mycket på behandling och skydd för att hålla länge. Med rätt behandling skyddas väskan både från vatten och smuts samt får en bra patina. Ett billigt och enkelt sätt att förlänga väskans liv.

Skydda väskan med fett eller en kräm

En bra tumregel när du använder skinnprodukter är att använda fett eller en kräm efter några månader eller när det behövs.

Gold Quality läderfett är ett bra alternativ för läderväskor som behöver behandlas och fungerar bra på våra läderväskor.

Ett av de bästa läderfetterna på marknaden som tillverkas i Danmark. Läderfettet innehåller naturliga oljor, vaselin och bivax. Detta läderfett är till 100% naturligt. 

Läs mer och beställ

Vad kan hända med läder och skinnväskor?

Även om du tar hand om din läderväska, portfölj eller ryggsäck regelbundet skyddar det inte fullt ut mot alldagliga olyckor så som repor, vattenskador och fläckar. Det finns dock några förebyggande åtgärder du kan ta utöver regelbunden rengöring.

Repor på läderväskor

Tyvärr är repor i stort sätt oundvikligt när det handlar om läderportföljer samt andra läderväskor. Det finns dock vissa saker som du kan göra om väskan har råkat ut för en repa.

 

Fixa reporna i 3 enkla steg:         

 * Gör rent lädret

 * Släta ut det med läderkräm eller fett

 * Upprepa om nödvändigt

Fläckar

Alla fläckar har olika kemiska kompositioner vilket betyder att de behöver olika metoder för att göra rent dem. Att regelbundet smörja väskan gör att det blir ett skydd mot djupare fläckar av färg och olja. Om du är osäker på om fläckarna kommer gå bort är det bättre att ta med väskan till en expert.

Mocka

Mocka är gjort från insidan av huden. Detta gör att det enkelt får fläckar och behöver borstas ofta för att se bra ut. Om mocka får fläckar är det bäst att ta väskan till en expert för reparation. En mockarengörare och en borsta kan hjälpa att få bort fläcken, men överarbeta inte fläcken då det kan resultera i att fläcken ser ännu större ut.

En läderväska av hög kvalité blir bara bättre med tiden

En läderväska av hög kvalité kommer att få en naturlig patina, medan en väska av lägre kvalité inte kommer det. Detta är varken något som går eller som man borde försöka undvika. Detta är istället en naturlig del av åldrandeprocessen som gör en skinnväska ännu mer åtråvärd. När du väljer en läderväska av lägre kvalité, ha detta i åtanke. 

Detta gör också att inga äldre skinnväskor av samma märke ser exakt likadana ut. Att ta hand om sin ryggsäck, portfölj eller laptopväska gör att denna kommer att se bra ut i åratal och bara bli bättre med tiden.

weekendväska läder xxl
Vi firar 25 000 sålda artiklar

25%

Vi tackar alla härliga kunder och firar med 25% på hela sortimentet. Ange “25K” i kassan för att ta del av detta tidsbegränsade erbjudande!